Predavači

Adem Šabić

Adem Šabić je senior software developer sa glavnim područjem interesovanja u tehnologijama i standardima za razvoj web aplikacija prvenstveno na .NET platformi. Microsoft MVP za IIS/ASP.NET od 2012. U akademskoj karijeri, do sada radio kao asistent i viši asistent na Fakultetu informacijskih tehnologija kao magistar informacijskih tehnologija, a trenutno je na doktorskom studiju gdje radi istraživanje u oblasti sistema preporuka. Aktivni član MS zajednice u BiH, bloger i predavač/sudionik na regionalnim konferencijama.

ASP.NET Identity

Adis Jugo

Adis Jugo je Microsoft MVP za SharePoint Server, i software arhitekt sa preko dvadeset godina iskustva. Sa SharePointom (i Microsoft CMS serverom) se sreo prvi put one davne 2002. godine, a od 2006. njegov fokus je u potpunosti posvećen arhitekturi i razvoju rješenja baziranih na SharePoint tehnologiji. Adis radi kao direktor razvoja u njemačkoj kompaniji deroso Solutions, specijaliziranoj za razvoj SharePoint rješenja. Kao arhitekt vodi SharePoint projekte u nekima od najvećih njemačkih i evropskih firmi. Preko deset godina je predavač kako na raznim Microsoftovim i community konferencijama u regionu (NetWork, WinDays, Sinergija, Vizija, KulenDayz, MS Community konferencija u BiH, Mobility Day...), tako i na specijaliziranim SharePoint konferencijama u cijeloj Europi (Minhen, Zagreb, Dizeldorf, Berlin, Beč, Cirih, Barcelona, Kopenhagen...). Jedan je od osnivača i voditelja bosanskohercegovačke SharePoint User Grupe. Slobodno vrijeme, s obzirom da ga i nema baš puno, voli čuvati slobodnim i ne raditi ništa, osim provoditi ga sa svojom porodicom. Adisov blog, sa temama koje uključuju arhitekturu, development, planiranje i governance SharePoint rješenja nalazi se na http://adis.jugo.ba.

Nove paradigme arhitekture SharePoint rješenja

Admir Tuzović

Programiranjem se počeo baviti davne 1992. godine otkrivši blagodati Borland C++ jezika poput upotrebe miša u DOS aplikacijama putem praćenja interrupta 33h. Pobjednik na nekoliko kantonalnih i državnih takmičenja iz fizike i informatike, te predstavnik BiH na nekoliko međunarodnih olimpijada. Učestvovao u organizaciji BiH informatičkih olimpijada (BHOI). Studirao je Automatiku i Elektroniku na Elektrotehničkom Fakultetu u Sarajevu. Trenutno uposlen u kompaniji Devlogic d.o.o. kao Lead Developer na MS .NET platformi, sa fokusom na ASP.NET (MVC, Web API), Entity Framework, Windows Identity Foundation (WIF), Windows Communication Foundation (WCF) i Windows Workflow Foundation (WF). Dizajnira SOA (Service Oriented Architecture) bazirane sisteme kao i web aplikacije utilizirajući jQuery, KnockoutJS, Bootstrap, jQuery UI, i sl. client-side framework-e. Pored navedenog, bavi se i razvojem iOS mobilnih aplikacija. Osnovni postulati kojim se vodi u toku rada su: KISS - Keep It Simple, Stupid i DRY - Don't Repeat Yourself. Aktivni je MCPD - Microsoft Certified Professional Developer (Web Developer 4).

Future of ASP.NET - Project Katana

Admir Mujkić

Admir Mujkić, po struci bachaleurat informacijskih tehnologija, trenutno demonstrator na Fakultetu infomacijskih tehnologija u Mostaru na predmetima projektovanje informacijskih sistema, softverski inženjering, algoritmi i strukture podataka, te statistika i vjerovatnoća. Pored nastave, radio je na razvoju Fe Uprave Federacije Bosne i Hercegovine, te informacionog sistema Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, Kulturnog centara „Kralj Fahd“ Mostar. Područja naučnog interesovanja su mu: sistemi preporuke, data mining i analiza socijalnih mreža, također je objavio naučno-istraživačke radove na ovu temu. Trenutno je student druge godine master studija na Fakultetu infomacijskih tehnologija.

ASP.NET Identity

Adnan Avdagić

Uposlenik je firme ASBIS d.o.o. u Sarajevu i radi na poziciji Product Line Sales Manager-a za najnoviju liniju Prestigio high-end proizvoda pod nazivom Prestigio Solutions. Riječ je o uređajima baziranim na Intel procesorima i Windows operativnom sistemu, koji kroz najnapredniji hardware i interaktivni software nude niz unaprijeđenih rješenja za savremene potrebe u edukaciji, poslovanju i digitalnom informisanju. Iako je relativno novo lice na bosanskohercegovačkom IT tržištu, iza sebe već ima veliki broj visoko ocijenjenih prezentacija koje su, zahvaljujući tehnologiji Prestigio Solutions uređaja, približene publici na drugačiji, zanimljiv i interaktivan način. Svoje prezentacijske vještine usavršio je u Americi i Kanadi tokom školovanja i višegodišnjeg radnog iskustva u polju marketinga i prodaje. Adnan je stekao BBA zvanje na privatnom univerzitetu Texas Christian University (TCU), gdje je 2006. godine diplomirao sa duplom strukom u marketingu i poduzetničkom menadžmentu. Inače, veliki je ljubitelj moderne IT tehnologije i kroz Prestigio Solutions proizvode želi približiti naše obrazovne i poslovne ustanove savremnim tehnološkim standardima koji se u svijetu već koriste kroz rješenja digitalnih učionica i bežičnih poslovnih ureda.

Prestigio Solutions: Interaktivna rješenja za digitalnu učionicu budućnosti

Aleksandar Drašković

Aleksandar Drašković je Microsoft Certified Master (MCM) za SharePoint Server 2010 i Microsoft Certified Solutions Master (MCSM) za SharePoint sa preko 15 godina iskustva u Enterprise IT. Zaposlen je kao Enterprise Architect u njemačkoj firmi deroso solutions GmbH. Bogato tehničko iskustvo uključuje i opštu Windows infrastrukturu, Active Directory, Exchange Server, TMG / UAG Server. SharePoint Server-u je u potpunosti posvećen od 2007. godine, najvećim dijelom infrastrukturi i arhitekturi. Njegov blog možete naći na adresi http://www.adrit.de/blog.

SharePoint 2013 capacity planning (or a definitive guide to a happy user base)

Aleksandar Totovic

Aleksandar Totović je MVP za Microsoft Dynamics NAV. Trenutno je zaposlen kao ERP Consulting Director u kompaniji NPS Beograd. Aleksandar je dugogodišnji ERP Consultant i Project Manager. Upravljao je na puno međunarodnih projekata, kao i na mnogim složenim projektima prizvodnje i građevinske delatnosti. Bio je System Architect tokom izrade rešenja NAV4Construction, sa velikim iskutsvom u ovim oblastima. Trenutno vodi tim iskusnih ERP Consultanata and Project Manager-a i radi na popularizaciji NAV-a vertikalnih rešenja. Jedan je od ljudi koji je vodio procese lokalizacije nekoliko poslednjih verzija NAV-a. Više od 10 godina je u NAV-u, a više od 30 godina u IT-u (od detinjstva). Predavač na mnogim konferencijama (Sinergija, IT u građevini, NAV Akademija,...), MVP, MCC, i jedan od najznačajnijih članova globalnog NAV Communy, autor puno wiki članaka, bloger, učesnik na forumima (Community, NAVUG, TechNet,...) Dynamics Community BLOG: https://community.dynamics.com/nav/b/nav4construction/default.aspx

Microsoft Dynamics NAV2013R2, ERP najnovije generacije

Aleksandar Nikolić

Aleksandar Nikolić je Microsoft Most Valuable Professional za Windows PowerShell, osnivač PowerShellMagazine.com i administrator portala PowerShell.com. Uz 17-godišnje iskustvo na poslovima sistem administracije i automatizacije, tokom poslednjih 5 godina fokusiran je na Windows PowerShell obuke i prezentovanje na Microsoftovim i drugim IT konferencijama u regionu, Evropi i Americi.

Kreiranje demo okruženja uz pomoć Windows PowerShell-a

Aleksander Bende

Aleksander Bende je profesionalni biznis konzultant za Canon Adria te ima preko 12 godina iskustva u B2B sektoru. Zadužen je za konzalting pri pretprodaji rješenja vezanih za informacije i upravljanje dokumentima, procesiranje dokumenata, optimizacijiu poslovnih procesa itd. Bavi se i razvojem poslovanja za Canon Information Management biznis u CEE regiji, koja uključuje 24 zemlje, kao i upravljanjem proizvoda za Canon DMS Therefore i Canon Input Management – IRIS, rješenjima za napredno skeniranje i prepoznavanje teksta. Posjeduje i bogato iskustvo sa deploymentom sistema za upravljanje dokumentima u kompanijama, adaptaciji sistema te integraciji trećih sistema. Ekspert je za implementaciju sistema sa ciljem optimizacije standardnog procesa upravljanjima dokumentima u okviru postojeće infrastrukture korisnika.

Information Management by Canon

Almir Salihović

Almir Salihović je magistar ekonomskih nauka, a posljednjih 14 godina karijere radi u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u Uredu guvernera. Prethodna iskustva u IT industriji rezultiraju angažmanima na projekt menadžmentu sa posebnim akcentom na definisanju i segmentiranju zahtjeva biznis strane u postavljanju procesa prilikom dizajniranja sistemskih rješenja. Pored redovnih radnih zadataka trenutno angažiran u timu za planiranje i implementaciju Business Intelligence projekta u CBBiH kao šef development tima za razvoj statističkog web portala banke.

Dinamički web portal Centralne banke BiH baziran na BI platformi

Amar Mešić

Amar je zaposlen kao Senior Software Developer u kompaniji Source Code doo, Tuzla, Bosna i Hercegovina gdje radi na razvoju mobile BI rješenja i sistema za GPS praćenje. Radio je na razvoju Windows Phone aplikacija za neke od najčitanijih BH portala. Aktivan je član MS Community BiH i skupa sa Damirom i Nikolom vodi aktivnosti vezane za MS User Group Tuzla. Područje interesovanja su tehnologije i platforme za razvoj mobilnih aplikacija, open source platforme i rješenja. Slobodno vrijeme provodi sa prijateljima i na košarkaškom terenu.

Windows Phone podaci po želji: web servisi ili Azure BaaS

Amel Pašić

Amel Pašić je diplomirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Od samih početaka bavi se poslovnom stranom informatike, sinergijom tehnologije i businessa. Kompetencije ja gradio radeći na pozicijama sistem inženjera, konzultanta, tehničkog direktora, jednako kao i voditelja prodaje i direktora marketinga, u kompanijama poput IBM, S&T i eSys. Četvrtu je godinu direktor Poslovne inteligencije BiH, regionalnog lidera u području sustava za podršku poslovnom odlučivanju. U Centralnoj banci BiH uključen je u projekte implementacije Datawarehouse i Business intelligence sustava. Dizajner je rješenja statističkog web portala Centralne banke BiH.

Dinamički web portal Centralne banke BiH baziran na BI platformi

Andrej Radinger

Andrej Radinger je nositelj titule Microsoft Windows Phone Development Most Valuable Professional (MVP), bavi se proučavanjem, razvojem i implementacijom Microsoftove mobilne tehnologije od njenih najranijih početaka. Sudjelovao je u mnogim projektima vezanima uz mobilnost te je prošao kroz sve uloge u projektima – savjetnika, programera, voditelja obuke, voditelja projekata, vozača, skladištara... Iskustvo je stjecao radeći u nekoliko domaćih tvrtki te na temelju desetgodišnjeg iskustva, početkom 2006. pokreće vlastitu tvrtku, koja se bavi savjetovanjem, obukom i razvojem, ponajprije za mobilna rješenja, ali i šire, primjerice za pametna klijentska rješenja. Andrej je redoviti predavač na Microsoftovim konferencijama u regiji i TechEdu. Aktivni je član MS zajednice u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme bavi se nogometom te sviranjem i pjevanjem po vatrogasnim zabavama.

Voditelji projekata i developeri - mogu li zajedno i kako gledaju jedni na druge?

Windows Phone 8: Šta je novo za programere?

Bahrudin Hrnjica

Bahrudin Hrnjica je magistar tehničkih nauka, Microsoft MVP za C#, te senior software developer. Ima preko 10 godina iskustva u razvoju softvera na Microsoft tehnologijama, na početku karijere kao Win32, MFC, C++ developer, a kasnije kao C# .NET senior developer. U slobodno vrijeme razvija open source projekat GPdotNET - .NET, Cross-OS aplikacija za primjenu genetskog algoritma i genetskog programiranja u optimizaciji i matematičkom modeliranju. Piše blog na http://bhrnjica.net, redovno drži predavanja na domaćim i regionalnim Microsoftovim konferencijama, User grupama te Code camp okupljanjima, a vodi i Bihać .NET INETA user grupu. Microsoft prepoznajući njegov rad, dodjeljuje mu prestižnu titulu Microsoft MVP prvi put 2011. godine.

Async – magična riječ za uspjeh vaše aplikacije

Bernardin Katić

Nakon uzbudljivih i zabavnih profesionalnih početaka na razvoju računalnih igara u assembleru, diplome na području operacijskih sustava realnog vremena te izazovnog razvoja ekspertnih sustava, zadnjih godina se posvetio puno manje zabavnom, ali i dalje vrlo izazovnom dizajnu i razvoju sustava za financijsku industriju te njihovoj integraciji u enterprise okruženjima. U predahu od svakodnevnog posla vodi lokalni Microsoftov Community. Razvoj igara ga je naučio da je svaki byte i svaki takt procesora bitan, pa mu je najveće zadovoljstvo optimizirati sustave te iskoristiti sve raspoložive resurse i postići da sustavi rade brže, bolje i kvalitetnije. Kao svaki pravi Slavonac, zaljubljenik je u skijanje, a u slobodno vrijeme nastoji poboljšati time management i provesti što više vremena s obitelji. Bernardin je nagrađen od strane Microsofta nagradom MVP - Most Valuable Professional za Visual C#.

Cross-platform razvoj u C#

Bojan Vrhovnik

Bojan Vrhovnik radi kao Technical Evangelist u Microsoft Slovenija, pružajuči podršku partnerima pri razvoju rješenja korištenjem Microsoft tehnologija. Prije zapošljavanja u Microsoft, Bojan je radio za neke od najvećih dev kompanija u Sloveniji, uz fokus na razvoj web rješenja i CMS rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama. Aktivnosti koristi Twitter socijalnu mrežu (@bvrhovnik), a u slobodno vrijeme igra badminton ili se zabavlja u prirodi.

Building Windows Store applications with the use of PRISM

Can Bilgin

Can Bilgin je zaposlen u CompuSight-u kao Senior Solution Architect. Radi u software industriji sa Microsoft tehnologijama preko 9 godina. U ovom periodu igrao je ključnu ulogu u projektima za važne klijente poput Microsofta, General Electric, Raiffeisen banke i Adobe EchoSigna koristeći tehnologije kao što su BizTalk, SharePoint, InfoPath, Windows Mobile, Windows Phone, WinRT i WCF. Njegov tim je dobitinik Best Productivity App nagrade sa takmicenja Windows Store Application 2012 organizovanog od strane Qualcoma.

Application Contracts - When, Where, Why, How

Catalin Gheorghiu

Catalin Gheorghiu je solution architect iz Rumunije. Strast prema tehnologiji je započela prije nekoliko decenija, od računara koji su koristili bušene kartice, i prerasla je u profesiju. Ima više od 15 godina iskustva u razvoju rješenja, posebno na Microsoft tehnologijama i u vrlo zahtjevnim okruženjima - pri čemu se trudio da tu tehnologiju koristi na inovativan način. Trenutno je zainteresiran za razvoj za mobilne platforme i za cloud platforme. Pored bavljenja razvojem i arhitekturom, ujedno je i trener i konzultant . U slobodno vremenu član je tehničkih zajednica, doprinosi svojim tekstovima i blogovima na nekoliko korisničkih grupa (MrSmersh), drži predavanja svuda po Rumuniji i lider je RONUA korisničke grupe u Temišvaru. Od 2011., svake godine mu je dodijeljena Microsoft MVP nagrada, a od 2012. Nokia mu je dodijelio nagradu Nokia Developer Champion.

Windows Embedded 8 Handheld

Dalibor Parać

Dalibor Parać je ko-osnivač i predsjednik Bosnia Agile, udruženja koje za cilj ima promociju agilnih metoda u razvoju softvera i upravljanju projektima u Bosni Hercegovini. IT karijeru je počeo prije 15 godina kao web programer koristeći ASP i HTML. Nakon 8 godina programiranja, uglavnom na Microsoft platformama, počeo se baviti IT konsaltingom i radio je za mnoge kompanije i organizacije uključujući PurpleMatrix, UNDP, Deloitte, UNOPS, DAI... Radio je na implementaciji velikih IT sistema kao sistem analitičar, projekt menadžer i konsultant za poslovne procese. Trenutno radi u EBSCO-u kao pre-prodajni konsultant za cloud Discovery System pretraživanja i odgovoran je za centralnu i istočnu Europu i CIS države. Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevo i MBA na Bled School of Management. Poslije porodice i posla, u "slobodno" vrijeme se pokušava baviti sportom.

The Agile Product Owner's Role

Damir Dizdarević

Damir Dizdarević po struci je diplomirani matematičar-informatičar, i radi kao menadžer MS CPLS edukacionog centra u kompaniji Logosoft d.o.o.,te kao predavač i autor MOC kurseva. Pored toga, povremeno radi i kao sistem dizajner za kompleksnija enterprise okruženja. Osnivač je i voditelj bosansko-hercegovačkog Microsoft Community-a. Sa Microsoft server platformama radi već zadnjih 17 godina, a posebno se specijalizirao se za Windows Server, Exchange Server, Security, mobilna i virtualizacijska rešenja. Za doprinose u prenošenju znanja o Microsoft server proizvodima, rad u community-u te veliki broj održanih predavanja, Microsoft mu je prije 6 godina dodijelio status Most Valuable Professional – MVP, a nosilac je i velikog broja tehničkih certifikata (MCSE,MCTS,MCITP,MCT) za System Center 2012, Windows Server 2012, Exchange Server 2013 te Hyper-V. Redovno predaje na mnogim Microsoftovim i drugim IT konferencijama u regiji. Redovno predaje i biva odlično ocijenjen na konferencijama u regionu kao što su MS Network, Microsoft Vizija, NT Konferenca, Windays itd. Na konferenciji Microsoft Sinergija u sedam prethodnih godina za redom bio je jedan od tri najbolja predavača po ocjenama publike. Jedan je od rijetkih predavača iz Evrope koji radi kao autor i recenzent oficijelnih MOC kurseva. U prethodnoj i ovoj godini intenzivno je već par mjeseci angažovan na izradi serije oficijelnih kurseva za Windows Server 2012 i System Center 2012, a radi i kao autor kurseva za Exchange Server 2013. Pored toga, već 14 godina radi kao jedan od urednika BH Informatičkog magazina INFO, u kojem je do sada objavio preko 350 stručnih tekstova, a jedan je od rijetkih autora iz šireg regiona koji objavljuje i stručne tekstove u prestižnom Windows ITPro Magazinu (neki od tekstova su dostupni na : http://windowsitpro.com/authors/authorid/1761/damir-dizdarevic.html). Njegov blog o Microsoft Server proizvodima i Microsoft Learning programu dostupan je na http://dizdarevic.ba/ddamirblog.

Windows Server 2012 R2 as a CloudOS platform

Exchange Server 2013 - šta treba znati kod migracije?

Implementacija Exchange Servera i AD Rights Management-a u BH Telecomu

Damir Dobrić

Damir Dobrić je osnivač, generalni direktor i glavni softver arhitekt u njemačkoj kompaniji daenet. Ova kompanija je inače Microsoft Gold Certified Partner, jedan od vodećih tehnoloških integratora i osvajač Technology Innovation Award za 2005. godinu, njemačke inovacijske nagrade za SOA u 2008. godine te Microsoft Partner of the Year u 2010. godini. Damir radi od početka sa Microsoftom na razvoju i adaptiraju tehnologija kod mnogih, uglavnom većih klijenata. Sa preko 25 godina iskustva kao programer, arhitekt, govornik i autor, trenutno je fokusiran na implementaciju platforme i rješenja vezenih za devices i services. On je Microsoftov Technical Solution Specialist za Windows Azure, docent za Software Engineering na University of Applied Sciences u Frankfurtu na Majni sa fokusom na Distributed i Cloud Computing, te član nekoliko savjetodavnih grupa unutar Microsofta za razvoj Windows Azure-a, Service Bus-a, Windows Azure Mobile Services itd. Damirov blog možete pratiti na sljedećoj adresi: http://developers.de/blogs/damir_dobric/default.aspx ili ga pratiti na Twitteru http://twitter.com/ddobric. Nosilac je MVP titule i njegov oficijelni MVP profil je na adresi : https://mvp.microsoft.com/en-us/mvp/Damir%20Dobric-4020449.

Distributed Systems with Apps, Applications, Devices and Services

Damir Divković

Damir se profesionalno bavi informacionim tehnologijama više od 17 godina, a Microsoft Certified Professional je postao prije 14 godina. Angažovan je kao Project Manager u Gama System d.o.o., razvojnoj firmi koja implementira vlastita dokumentna, te arhivska rješenja u oblaku. Član je MS Community BH, a uz Nikolu i Amara, jedan je od voditelja tuzlanske MSUG .B in2Itive. Predstavio se kao predavač na konferenciji MS Network 2. Jednogodišnju pauzu je iskoristio za primjenu programskih rješenja u projektovanju sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i njihovom nadzoru. Njegova uža specijalnost su sistemi temeljeni na Microsoft Server tehnologijama, a povremeno se angažuje u razvojnim projektima.

Windows Phone podaci po želji: web servisi ili Azure BaaS

Denis Mihić

Već 15 godina se profesionalno bavi informatikom, a posljednjih 11 godina radi kao sistem inženjer u Hypo Alpe Adria Banci u Mostaru. Nosilac je brojnih Microsoft certifikata uključujući MCDST, MCSA+S, MCSE+S, MCTS, MCITP, MCSE:Private Cloud i MCSE:Server Infrastructure. Primarni interesi su dizajniranje i planiranje Active Directory infrastrukture, dizajniranje i implementacija Windows Server infrastrukturnih servisa (DNS, DHCP, MS Cluster…), planiranje i implementacija rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama, a par godina unazad instaliranje i konfiguracija Virtualnih okruženja na Hyper-V i drugim rješenjima. Jedan od osnivača i lider Hercegovina Microsoft Community ITPRO grupe u Mostaru. Već duže vremena aktivan kao predavač na Microsoft konferencijama i IT PRO User grupama u regiji. Predavao na MS Network 2.0 i 3.0 (Bosna i Hercegovina), Windays 13 (Hrvatska), TechDay2013 (BiH) i Sinergija 12 (Srbija), a na Sinergiji 12 i MS Network 3.0 izabran među Top 10 predavača. Microsoft ga je nagradio 2014 godine prestižnom titulom Microsoft® MVP (Most Valuable Professional) za Hyper-V.

Implementacija System Center 2012 u Hypo Alpe Adria Bank d.d

Dino Buljubašić

Dino Buljubašić je sistem inženjer u odjelu infrastrukturnih rješenja u King-ICT Sarajevo. Ima veliko iskustvo u radu sa različitim Microsoft tehnologijama uključujući Windows Server, Microsoft Exchange i odnedavno FIM CM. Ovo mu je drugo predavanje na Microsoft NetWork konferenciji. U King-ICT-u je već tri godine, a prije toga je radio za IBM Australia kao Wintel server Administrator.

Implementacija FIM 2010 R2 u Raiffeisen Bank BiH

Dobriša Adamec

Dobriša Adamec je višegodišnji Microsoft MVP za ASP.NET/IIS. Vodi razvoj u tvrtki Citus gdje radi na razvoju i uspostavi servisno orijentiranih aplikacija. Višegodišnje iskustvo razvojnog inženjera i rada na izradi web aplikacija služi mu kao temelj današnjoj specijalizaciji: .NET platforma, XML i prateći otvoreni standardi te interoperabilnost aplikacija. Uz to što nove tehnologije koristi u svakodnevnom radu znanja o njima prenosi studentima Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu gdje kao vanjski suradnik pomaže u izvođenju kolegija kao što su "dotNET okruženje" i "Napredne tehnike programiranja web servisa". Kao VP for Membership u INETA Europe organizaciji dobar dio slobodnog vremena troši na organizaciju mreže .NET programerskih korisničkih grupa u Europi.

Razvoj ASP.NET MVC web aplikacija prilagodljivih za različite veličine ekrana

Domagoj Pavlešić

Domagoj Pavlešić se bavi programiranjem od školskih dana. Zadnjih desetak godina posvetio se web-razvoju, a u novije se vrijeme intenzivno bavi i razvojem za mobilne uređaje, preciznije platforme Windows Phone i Windows RT. U razvoju pretežno koristi Microsoftove tehnologije s naglaskom na poštivanje standarda. Napisao je nekoliko stotina stručnih članaka i knjigu o razvoju .NET aplikacija. Drži treninge i predavanja po konferencijama, većinom tehnološke tematike. Suonivač je i suvoditelj korisničke grupe FutureDEV te ima titulu Microsoft MVP i Nokia Developer Champion. Osnivač je tvrtke Web-ideja d.o.o., poznatija pod brandom dizzy.hr. U slobodno vrijeme uživa s obitelji, rado putuje i igra se "sam svoj majstor" po kući.

Universal Apps - razvoj za sve oblike Windowsa

Dragan Panjkov

Dragan Panjkov (BiH) radi u firmi PlanB. d.o.o. Više od 10 godina se profesionalno bavi IT-om, od hardvera do softvera. Od 2007. godine se posebno fokusira na ASP.NET MVC i SharePoint tehnologije. Jedan je od osnivača SharePoint User Grupe u BiH (www.1sug.com) i autor jedne od prvih WP7 aplikacija u BiH, BAM Converter. Od 2009. je redovan predavač na konferencijama u zemljama regiona: Microsoft Network (BiH), Microsoft WinDays (Hrvatska), Microsoft Sinergija (Srbija), DevDays/TechNet Day (BiH), MSDays (Bugarska), SharePoint and Project Conference Adriatics. Dragan je MVP za Office365 od aprila 2014. Pise blog na www.dragan-panjkov.com

Saradnja i upravljanje dokumentima u Office 365

Dragoslav Ogar

Dragoslav Ogar je direktor/konsultant/predavač preduzeća A4ATCP d.o.o. Beograd, koje je zvanični Microsoftov partner. Ima više od 25 godina praktičnog i teoretskog iskustva u informacionim tehnologijama. Po zvanju je profesor matematike. Posjeduje desetak zvaničnih MS titula od kojih je vjerojatno najznačajnija MVP for SQL Server. Kao Microsoftov trener, održao je više od 70 MOC-ova i preko 15.000 časova. Danas, najčešće pravi sopstveni materijal (vježbe i primjere) za konsultacije i radionice. Dragoslav je najčešće nagrađivani predavač na Microsoftovim konferencijama u Srbiji. Na četiri međunarodne Microsoftove konferencije (Sinergija 04, 06, 10, 11 i 13), nagrađen je kao jedan od tri najbolja predavača. Osim tema iz SQL Server oblasti, omiljene teme su mu i Entity Framework, OData, MVC i SOLID.

Columnstore Indexes

Dubravko Marak

Dubravko Marak radi u IT industriji više od 12 godina Tijekom karijere radio je sa MS tehnologijama počevši od servera NT 4.0 pa sve do sadašnjeg 2K8R2. Aktivan član je ITPro zajednice podržane od strane Microsofta. Jedan je od redovitih predavača na konferencijama WinDays, Sinergija, MS NetWork, MobilityDay, Vizija te drugim događanjima gdje se spominju Microsoft tehnologije. Na Sinergiji 12 proglašen je drugim predavačem konferencije i imao je najposjećenije predavanje. Od zahtjevnijih projekata zanimljivo je izdvojiti migraciju domenske infrastrukture sa NT 4.0 na 2K3, migraciju kompletne infrastrukture sa NT 4.0 i Exch 5.5 na server 2K3 i Exch 2K3, migracija kompletne infrastrukture sa platforme 2K3 R2 na 2K8 R2 te na server 2012. Najzahtjevniji projekt bio je izgradnja DR lokacije bazirane na Microsoft tehnologijama. Trenutno se bavi implementacijom System Centar 2012 R2 alata i SharePoint servera 2013. 01.10.2013 dobiva prestižnu Microsoft MVP nagradu drugu godinu za redom

Windows Intune - upravljanje iz Oblaka

Edin Mekić

Edin Mekić radi u kompaniji Logosoft d.o.o. Sarajevo kao sistem integrator gdje se, između ostalog, bavi dizajnom IT rješenja baziranim na Microsoft tehnologijama. Već dugi niz godina razvija svoje znanje i iskustvo kroz razne projekte u kojima učestvuje u okviru implementacijskog tima, kako kao Microsoft sistem inženjer, tako i kao inženjer za security, storage i backup sisteme. Najviše se interesuje za sveobuhvatan dizajn data centara, planirajući sve od greenfield, in-place upgrade, headswap, kao i disaster recovery scenarija. Učestvuje na lokalnim i regionalnim skupovima i workshopima kao demonstrator i predavač, a ovo je treći put da sarađuje sa projektom MS Network.

Implementacija data centra za Predsjedništvo BiH

Edin Rizvanbegović

Edin Rizvanbegović radi na poziciji Sales Managera za Adriatic regiju pri kompaniji Check Point Software Technologies sa sjedištem u Pragu, Češka. Rođen je u Sarajevu oktobra 1980. godine, a od 1995. do 2000. završio je gimnaziju u Njemačkoj. U periodu od 2010. do 2010. godine živo je u Bostonu (Massachusetts) te diplimirao Management Information Systems na Lasell College. U Check Pointu je duže od 9 godina, a prije preuzimanja Sales Manager pozicije, radio je kao Security Engineer-SE u Check Point Software uredu u Boston, SAD pokrivajući New England regiju. U Check Pointu Edin je trenutno zadužen za razvoj poslovanja I sve prodajne aktivnosti u Adriatic regiji, uključujući i razvoj odnosa sa kupcima te postojećim i novim partnerima. Kao Security Enginer, Edin je imao priliku da radi na dizajnu kompleksnih mrežnih okruženja za neke od kompanija sa Fortune 100 liste, sa zadatkom koji se osim dizajna infrastrukture, ticao i preporučivanja najboljih sigurnosnih praksi.

Check Point Threat Prevention and Web Security

Elma Crljenica

Elma Crljenica, od studentskih dana uposlenica firme BBS d.o.o. Sarajevo. Više od 10 godina vodi projekte implementacije Microsoft Dynamics NAV-a. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 2003. godine, a zvanje magistra nauka stekla na istom fakultetu 2010. godine. Svakodnevni posao je maksimalno orijentiran ka klijentima. Osluškujući njihove zahtjeve, zajedno sa svojim timom, nastoji IT podrškom pratiti rast poslovanja klijentskih kompanija. Trenutno je na funkciji vođe SW službe u firmi BBS d.o.o. Sarajevo.

Implementacija ERP-a: šta misli partner, a šta korisnik?

Enis Šahinović

Enis Šahinović, po struci dipl. ing. elektrotehnike, radi kao Technical Evangelist pri Microsoft BiH. Osnivač je tech portala HardwareBase.net, a tokom 14-godišnje karijere, radio je još kao urednik portala InsideHW.com, te stručni saradnik u izdanjima kao što su Digital, PC Magazine, Info magazin, tbreak.com i Mreža. U periodu od 6 godina bio je i direktor marketinga za Adriatic regiju pri kompaniji Foxconn uz 2 godine na funkciji direktora kompanije IT Pro d.o.o. Pored promocije razvojne platforme Microsofta te pisanja o novim tehnologijama, uređajima i softverskim rešenjima, analizama tržišta i novim marketing inicijativama, bavi se još istraživanjem vezanim za distribuirano računarstvo i projekte kao što su Folding @ home i ClimatePrediction.net. Redovan je predavač na konferencijama kao što su MS NetWork, Mobility Day, Sinergija, WinDays, TechDays, TechNet te sastancima MSCommunity zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izbjegavanje najčešćih propusta pri certifikaciji Windows Store i Windows Phone aplikacija

Ermin Mlinarić

Po struci diplomirani inzenjer elektrotehnike, ima preko 10 godina iskustva u IT-u, sa fokusom na Microsoft tehnologije i proizvode. Trenutno zaposlen u Raiffeisen BANK dd BiH, kao Operations and Technology Manager, na poslovima vodjenja IT projekata, te planiranja, dizajniranja i implementacije Microsoft baziranih infrastrukturnih rjesenja (AD DS, AD CS, DHCP, DNS, IIS, FIM, System Center, Failover Clustering itd). Posjeduje i brojne Microsoft certificate, izmedju ostalih, MCSE-Private Cloud, MCSA, MCITP, MCTS. Najradije se bavi virtualizacijom u svim oblicima (server virtualization, VDI, cloud) i ukusima (Microsoft, VMware, Citrix), te sigurnoscu u IT-u (Anti-malware, DLP, Encryption, IAM). U slobodno vrijeme cita, putuje, vozi biciklo i skija.

Implementacija FIM 2010 R2 u Raiffeisen Bank BiH

Goran Milanov

Microsoft MVP. Sa Microsoft SQL Serverom produkciono je angažiran još od verzije 6.5. Zone interesovanja su mu DataWarehouse i BI sistemi i Microsoft SQL Server servisi: SSAS, SSRS, SSIS, MDS, DQS. Pored tema vezanih za MS SQL Server piše blog i objavljuje naučne radove na teme vezane za agilne metodologije i njihovu komparaciju sa tradicionalnim metodologijama za upravljanje razvojnim projektima.

ROI na projektima kojima se upravlja u sladu sa SCRUM-om

Goran Karačić

Formalno IT obrazovanje stekao je na Fakultetu organizacije informatike Varaždin - diplomirani informatičar. Preko 10 godina radi u Odijelu za Poslovne informacijske sustave u HT Eronetu. Svakodnevni posao je vezan za razvoj, prilagodbu i održavanje aplikacija i sustava koji podržavaju procese u prodaji HT Eroneta. Već 3 godine se bavi problematikom CRM sustava u telekomu i primjenom MS CRM rješenja u telekomu. Od svibnja 2012. radi na projektu MS CRM 2011 u poslovnoj prodaji HT Eroneta.

Implementacija Microsoft CRM-a u poslovnoj prodaji HT Eroneta

Haris Hamidović

Doktor informatičkih nauka. Od septembra 2007. godine zaposlen je na mjestu Voditelja sigurnosti informacionog sistema u finansijskom sektoru. Prije sadašnjeg zaposlenja radio je kao IT specijalista u SFOR-u, NATO-om predvođenoj vojnoj misiji u BiH, te kao suradnik globalne analitičke kuće IDC u BiH. Stalni je sudski vještak iz oblasti informacijsko-komunikacijske struke za područje FBiH, te ovlašteni interni revizor, specijalista za informacione sisteme, od strane Instituta internih revizora BiH. Ovlašteni je stručnjak, na osnovu stručnog ispita iz oblasti elektrotehnike, smijer informatika i računarstvo, Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Certificirani je stručnjak najprestižnijih IT kompanija i organizacija,- Microsoft, Cisco, CompTIA, EXIN i SANS Institute. Prvi je bh. IRCA (Međunarodni registar akreditiranih auditora) certificirani auditor sistema upravljanja informacijskom sigurnošću - ISMS. Autor je 5 knjiga i preko 80 naučno-stručnih radova. Stručni je saradnik poslovno-informatičkog časopisa InfoTrend Zagreb za područje Bosne i Hercegovine. Član je međunarodnih udruženja IIA, ISACA, IEEE i IACSIT.

Zaštita podatkovnih centara

Haris Brkanić

Rođen 1976. godine u Sarajevu, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Studiranje započeo u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a nastavio i završio na Elektrotehnikom fakultetu u Sarajevu 2000. godine. 2010. godine magistrirao na Elektrotehnikom fakultetu u Sarajevu odbranivši temu „Predviđanje performansi multiservisnih IP mreža“. Od 2000. godine zaposlen u JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo, gdje sam vodio najvažnije projekte iz oblasti mrežnih tehnologija, telefonije, virtualizacije, Storage sistema i Storage mreža. Od 2000. godine angažovan u nastavnom procesu na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevu, trenutno na predmetu „Napredna poglavlja u analizi IP saobraćaja“. Posjedujem MCITP, MCSE, MS iz oblasti Windows Server 2008, Windows Server 2012, System Center 2012.

Migracija virtualizacijskog okruženja EP BiH na Windows Server 2012 R2 Hyper-V

Hrvoje Hudoletnjak

Programer web aplikacija, specijaliziran za .NET i web tehnologije. Više od 10 godina profesionalnog iskustva, predavač na brojnim tehnološkim konferencijama, MVP za ASP.NET/IIS

Entity Framework 6 u poslovnim aplikacijama

Igor Puhalo

Trenutno zaposlen kao voditelj grupe za operativno upravljanje IT sustavima HT ERONET-a . Sveukupno 15 + godina iskustva u IT svijetu radeći na projektima ZAMIR mreža (1995-2000), UNMIBH (2000-2002), te mnogih sitnih mikro projekata vezanih za informatiku. Trenutno glavna preokupacija sa Microsoft System Center 2012 proizvodima , osobito Operations Manager sustavom, te njegovom integracijom sa širokom lepezom hardware-skih i software komponenti. Zajedno sa kolegom iz Mostara organiziramo lokalni rad Hercegovina MSCommunity zajednice. Osim System Centra bavim se i svim ostalim Microsoft platformama Windows Server proizvoda, Commvault backup sustavom, Trendmicro security rješenjima, ISO 27001 standardima i da ne nabrajam dalje, lista je malo poduža.

Global Service Monitoring & Synthetic Transactions - SCOM 2012

Ivan Pavlović

Ivan Pavlović se više od 14 godina profesionalno bavi razvojem softvera. U tom periodu učestvovao je u raznim projektima počevši od povećavanja efikasnosti timova, IT obuke i razvoja gotovo svih tipova rešenja na .NET platformi i SQL Serveru. Redovno učestvuje kao predavač na Microsoft konferencijama u zemlji i svetu. Trenutna zaduženja na projektima su mu definisanje poslovnih zahteva, dizajn arhitekture aplikacija, obuka timova za upotrebu automatskih testova i vođenje softverskih projekata upotrebom Scrum/Kanban tehnika. Pored toga, bavi se implementacijom, prilagođavanjem i obukom korisnika za rad sa Team Foundation Serverom. Veoma je aktivan u Microsoft komuni u Srbiji. Od decembra 2007. obavlja funkciju INETA Country Leader-a za Srbiju kao i koordinatora ALM korisničke grupe u Beogradu.

Prelazak na agilne tehnike rada

ALM: Kontinuirana isporuka i Visual Studio 2013

Ivan Curić

Ivan Curić je magistar informatike i program manager u tvrtki CITUS d.o.o. gdje se brine o cjelokupnom životnom ciklusu proizvoda unutar Conference@Net platforme. Iskustvo je dosada stekao na nekoliko važnih projekata, a područja od najvećeg interesa su mu razvoj Kinect i web aplikacija, te razvoj mobilnih aplikacija na svim platformama. Upoznat je s gotovo svim razvojnim okolinama i alatima, a posebnu strast ima prema Microsoft tehnologijama u kojima i razvija većinu svojih rješenja. Ivan je MCP i EUCIP certificiran, te je stalni predavač na konferencijama CASE, MobilityDay i KulenDayz. Autor je nekoliko stručnih radova iz područja programskog inženjerstva, a održao je i nekoliko pozvanih predavanja na kolegijima TVZ-a i FOI-a.

Citus & Teleklik: Conference@Net CS

Ivica Ivančić

Ivica Ivančić provodi zadnje 3 godine na poziciji voditelja razvoja poslovanja u KING-ICT. Uz redovite aktivnosti u poslu, radi na pilot projektima CRM sustava u sklopu kojih istražuje poslovne koristi koje CRM rješenja donose organizacijama. Zaljubljenik je u CRM sustave i čvrsto vjeruje da ovakvi sustavi osiguravaju organizacijama ostvarivanje komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju, te time osiguraju sebi mirniju budućnost.

CRM u finansijskom sektoru

Jasmin Azemović

Rad sa sistemima za baze podataka je njegova profesija od davne 1996. godine, a SQL Server, još od verzije 2000, preferirana database platforma. Jedno od najvećih iskustava sa SQL Serverom je krenulo na projektu kreiranja eUniversity sistema, kroz: analizu, dizajn, projektovanje i implementaciju sloja podataka. Projekat je započeo u 2002. i već punih 10 godina se razvija kroz nove tehnologije, posebno: SQL Server (Mirroring, FileStream, Enkripcija itd.). Poseduje zvanje doktora informatičkih nauka iz oblasti očuvanja privatnosti unutar sistema za baze podataka. Također, radi na primjeni forenzičke analize i detekcije prevara u sloju baze podataka. Na fakultetu drži predmete vezane za: baze podataka, sigurnost informacijskih sistema i web tehnologije. Na profesionalnom polju već četiri godine posjeduje MVP titulu na području SQL Server okruženja, uz MCT (Microsoft Certified Trainer) titulu. U svemu tome je osnivač i voditelj SQL / Dev User Group (F5) u Mostaru, koja funkcioniše pri Fakultetu informacijskih tehnologija. Autor velikog broja naučnih i stručnih članaka. Također jedan od autora knjige: Writing T-SQL Queries for Beginners Using Microsoft SQL Server 2012, objavljene u MVP-Press.

SQL Server @ Warp Speed

Jelena Miodragović

Jelena Miodragović se već više od 10 godina bavi informatikom, a od 2011. godine je u Microsoft Student Partner programu. Uz profesionalni interes za razvoj Windows Phone i Store aplikacija, aktivno se bavi organizacijom radionica i predavanja, prvo samostalno, a kasnije kao voditelj tima. U proteklih 4 godine, osnovala je User Grupu STC ETFBL na Elektrotehničkom Fakultetu, te je jako aktivna u Microsoft Community-u. Kroz te aktivnosti i kao deo USAID EDC tima za studentsku praksu u Inovacionom centru Banja Luka, stekla je veliko iskustvo u korišćenju kolaboracionih alata i postala pravi ekspert za implementaciju i korišćenje Conference@Net platforme. Jelena je Voditelj odnosa s ključnim kupcima za proizvode Conference@Net i C@N Motion u kompaniji Teleklik, te totalni geek, zaljubljenik u tehnologiju i gedžete. Više informacija na: http://www.linkedin.com/in/jelenamiodragovic

Citus & Teleklik: Conference@Net CS

Jurislav Petrović

Jurislav Petrović, u IT industriji sam prisutan više od 8 godina. Trenutno sam zaposlen u tvrtki Combis kao Senior sistem inženjer zadužen za dizajn rješenja Microsoft sustava kao što su visoko dostupni Exchange sustavi, Active Directory i Microsoft System Centar obitelji, te dizajn i implementaciju rješenja za backup i recovery podataka. Kada se ne bavi informatikom voli pročitati dobru knjigu ili pogledati dobar film.

System Centar 2012 R2 - šta je novo?

Kenan Mehinović

U IT industriji od 1997. na različitim poslovima i radnim zadacima. U Microsoftu od 2008. kao specijalista za infrastrukturu i System Centar familiju proizvoda. Trenutno na poziciji Premier Field Engineer-a.

Implementacija System Center 2012 u Hypo Alpe Adria Bank d.d

Lejla Gegić

Lejla Gegić, po profesiji dipl. politolog, radi na poziciji Brand / RMA Managera te je dio ComTrade tima već punih 7 godina. Između ostalog, zadužena je za CTCMPC/e-learning projekat.

ComTrade eUčionica

Luka Manojlovič

Luka Manojlović radi u IT-i više od 10 godina, uglavnom kao eksterni sistemski administrator za više kompanija različite veličine. Tokom posljednje dvije godine radio je mrežni administrator za ISP-a iz Nove Gorice u Sloveniji. Posljednje tri godine prepoznat je i kao Microsoft MVP za sigurnost i upravljanje infrastrukturom. Piše tehničke članke na blogu koji se može pratiti na adresi: http://luka.manojlovic.net.

Hyper-V 3.0 HA overview

Lutfi Kapidžić

Trenutno je na poziciji šefa službe za sistemsku platformu u BH Telecomu, a prije toga je vodio projekte implementacije geoinformacionih sistema u BH Telecomu i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. 1998. godine diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, smijer Računarstvo i informatika. Skoro 20 godina je profesionalno angažovan na IT poslovima gdje su u osnovi, pored specifičnih GIS proizvoda i rješenja, većinom Microsoft tehnologije.

Implementacija Exchange Servera i AD Rights Management-a u BH Telecomu

Marin Franković

Marin Franković rođen je u Makarskoj 1976., gdje je završio osnovnu i prve tri godine srednje škole. 1993. srednju školu završava u SAD kao student u razmjeni. 2003. diplomira na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer poslovno računalstvo. Dok je bio student, radio je kao desktop tehničar u računalnom centru Ekonomskog fakulteta. Nakon diplome na sveučilištu, počeo je raditi u Algebri, koja je najveći Microsoft Gold CPLS u Hrvatskoj. U Algebri radi kao konzultant za virtualizaciju, infrastrukturu i cloud computing te kao trener za Microsoft tečajeve i IBM ACE. 2009. postaje voditelj katedre za operativne sustave i predavač na nekoliko kolegija na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo. U lipnju 2008., postaje jedan od voditelja Microsoft IT Pro korisničke grupe. Petu godinu zaredom, Microsoft mu dodjeljuje MVP titulu za područje upravljanja serverskom i cloud infrastrukturom. Sudjelovao je kao predavač na konferencijama Windays (od 2004 do 2013), NT konferenca (2012), Security days (2006, 2007, 2008), regionalnoj konferenciji Microsoft zajednice, KulenDayz (2009 - 2013) i konferenciji Microsoft TechEd (2010). 2011. dobio je Microsoft ISV nagradu za doprinos zajednici korisnika Microsoft proizvoda. Također piše članke za posebna i redovna izdanja časopisa Mreža. Nekoliko godina za redom je bio izabran za jednog od 10 najboljih predavača na WinDays konferenciji. Glavni interesi su mu sada cloud computing, virtualizacija i konsolidacija temeljena se na Microsoftovim operacijskim sustavima, Systems Center aplikacijama i odgovarajućim cloud uslugama.

Windows Azure u privatnom oblaku

Marin Ban

Rođen i živi u Zagrebu. Diplomirao strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Radi u King ICT-u kao sistem inženjer za Identity Manager i SIEM rješenja. Prva informatička znanja stekao kao Clipper programer, te kasnije .NET programer. Nakon toga počinje se baviti Identity manager (Sun, CA, Microsoft) i SIEM (HP ArcSight, RSA) rješenjima.

Implementacija FIM 2010 R2 u Raiffeisen Bank BiH

Mark Minasi

Mark Minasi je autor popularnih knjiga, tehnološki kolumnista, komentator, keynote predavač i IT konzultant. Mogućnost da se poigra sa računarima po prvi put dobio je na fakultetu tokom 1973. godine, te u to doba naučio dvije stvari: računari su super te tehnički potkovani ljudi su sjajni, ali i da vas mogu vrlo brzo uspavati dok objašnjavaju određene tehničke pojmove. Mark je upravo na ove dvije stvari izgradio svoju karijeru, budući da je računare i mreže približio ljudima na način koji je zabavan i jednostavan za shvatiti. To je uradio pisanjem preko hiljadu kolumni veznih za tehnologiju, nekoliko desetina tehničkih knjiga, te objašnjavajući operativni sistem i mrežno planiranje, održavanje i popravku, grupama ljudi od dvoje do dvije hiljade. Mark je vjerovatno najpoznatiji po svojoj seriji Mastering Windows Server i Complete PC Upgrade and Maintenance Guide knjiga, od kojih su se obje pojavile u više od 12 izdanja te su prodane u preko milion kopija. Markov humor, provokativnost i informiranost čine ga jednim od omiljenih predavača širom svijeta.

Windows Clusters for Beginners: From Highly Fearful to Highly Reliable

Modern Apps for IT Pros

Matija Nakić

Matija Nakić, MBA, po struci diplomirani inženjer računarstva trenutno radi kao Rukovoditelj odjela prodajnih operacija u HT Eronetu. Trenutno se bavi poslovima vezanim uz sales operations za rezidencijalnu i poslovnu prodaju HT Eroneta, što uključuje dizajn i optimizaciju prodajnih procesa i procedura, organizaciju regionalnih ureda potpore i logistike, te sudjelovanje u optimiziranju postojećih i kreiranju novih aplikativnih rješenja. Trenutno je voditeljica projekta implementacije CRM sustava Microsoft Dynamics za poslovnu prodaju HT Eroneta.

Implementacija Microsoft CRM-a u poslovnoj prodaji HT Eroneta

Mirad Maglić

Mirad radi kao tehnološki strateg u Microsoftu, gdje najvećim klijentima u Bosni i Hercegovini pomaže u razvoju novih IT servisa i usvajanju najnovijih Microsoftovih tehnoloških rješenja. Prije nego što se pridružio Microsoftu u 2006. godini, Mirad je vodio vlastitu firmu i radio je na nekolicini projekata na razvoju softvera i infrastrukture za klijente u komercijalnom i javnom sektoru u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Tokom dosadašnje karijere, Mirad je, pored ostalog, i dugogodišnji saradnik bosansko-hercegovačkog IT magazina INFO, te je autor ili koautor nekolicine dokumenata o razvoju informacionog društva u Bosni i Hercegovini, uključujući i strategiju integrisanja Bosne i Hercegovine u EU. Mirad je 1998. godine diplomirao softverski inženjering na Univerzitetu u Wolverhamptonu, Velika Britanija, te je 2010. godine stekao i MBA zvanje na Cotrugli poslovnoj školi u Zagrebu. U slobodno vrijeme uživa u motociklizmu, ronjenju i kuhanju.

Internet of Things

Mirza Hadžić

Mirza Hadžić, zaposlen je u vodećem regionalnom sistem integratoru Combis d.o.o. na poziciji Business Development Managera. Iza sebe ima više od devet godina iskustva u dizajniranju, analizi i implementaciji kompleksnih IT infrastruktura. Karijeru je započeo kao mrežni i sistem administrator, da bi potom svoja znanja iz administriranja i izgradnje IT infrastruktura nadograđivao radeći za više renomiranih firmi u Bosni i Hercegovini. U Combis dolazi početkom 2008. godine te se tokom posljednjih šest godina, gradeći iskustva na brojnim složenim projektima vodećih firmi u Hrvatskoj i BiH, profilirao kao stručnjak za implementaciju kompleksnih sistemskih rješenja.

Exchange 2013 i/ili O365?

Mustafa Toroman

Posljednje 3 godine zaposlen kao system engineer u firmi COMP-IT,Microsoft silver partneru sa 8 razlicitih komeptencija. Ucestvovao na nizu projekata,uglavnom se baveci serveskom infrastrukturom i bazama podataka. U posljednje vrijeme se bavi uglavnom Business Intelligence rjesenjima. Posjeduje 18 Microsoft certifikata od kojih su najvazniji: MCITP:Database Administrator 2008,Server Administrator on Windows Server 2008 MCSA:Windows Server 2008,Windows Server 2012,SQL Server 2012 MCSE:Private Cloud,Business Intelligence,Data Platform Microsoft Certified Trainer od 2012. godine.

Planiranje BI rješenja

Nenad Trajkovski

Rođen u Zagrebu. Nakon završetka FER-a radi na poslovima razvoja i uvođenja poslovnih sustava (ERP) u firmama raznih područja djelovanja (banke, kartičari, proizvodne tvrtke, auto industrija, veleprodajne tvrtke, naftne kompanije, i druge). Posjeduje veliko iskustvo u radu s poslovnim procesima i ljudima, te u znanju informacijskih tehnologija i financijsko računovodstvene djelatnosti. Sada radi kao voditelj projekata i trener za upravljanje projektima i MS PROJECT. Na WINDAYS-ima 2008 i MS VIZIJI 2012 proglašen najboljim predavačem, a njegovo predavanje najboljim predavanjem. Među TOP 10 predavača na MS SINERGIJI 2009 i 2010, na MS VIZIJI 2009 i 2010. Dijeli prvo mjesto kao najbolji predavač na Kulendayzima 2009 i na PMI konferenciji u Zagrebu 2009. Redoviti predavač na MS community. Na WinDays10 konferenciji je bio među top 3 predavača, na konferenciji Microsoft Vizija 9 u Skopju među top 5 predavača kao i na Microsoft Sinergija 11 koja se održala u Beogradu. MCP, MCTS - Projekt, MVP - Projekt, MCT, PMP, PMI-RMP

Voditelji projekata i developeri - mogu li zajedno i kako gledaju jedni na druge?

Nermina Durmić

Nermina Durmić je Software Product Manager, trenutno je zaposlena u kompaniji Mistral Technologies d.o.o. i jedan je od osnivača Bosnia Agile udruženja. Njeno osnovno iskustvo leži u razvoju odnosa sa klijentima, analizi i definiciji funkcionalnosti zahtijevanog projekta, vođenju razvoja projekta i projektnih timova. Primjena Agilnih metodologija u razvoju softvera vrijedi za njenu osnovnu ekspertizu. Nermina drži titulu Magistra računarstva i informatike, dobijene od strane Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 2010. godine, a trenutno je i student završne godine doktorskog studija iz oblasti Informacionih tehnologija na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Njeno polje istraživanja leži u razvoju Informacionih sistema i njihovom uspjehu. Nerminina doktorska teza se bavi ispitivanjem aspekata uspjeha projekta i ključnih faktora prisutnih tokom cijelog razvojnog ciklusa koji veoma lahko usmjeravaju projekat ka njegovom uspjehu ili neuspjehu. Primjena modela razvoja uspješnog projekta, kojeg je Nermina kreirala, pomaže IT organizacijama da smanje procenat neuspjelih projekata sa kojima se suočavaju na kontinuiranoj osnovi. Naposlijetku, u sklopu svog doktorskog rada, Nermina je također identificirala i najčešće i najveće greške koje projektni timovi prave prilikom Agilnog softver developmenta. Kontakt: nermina@agile.ba

The Agile Product Owner's Role

Oliver Zofič

Oliver je unutar Microsofta zadužen za rješenja bazirana na cloud tehnologijama koja se koriste u edukaciji (Office 365 i Azure). U Microsoftu radi više od 5 godina, a za vrijeme rada na pozicijama Partners in Learning menadžera te Academic Developer Evangelista bio je zadužen za implementaciju rješenja na slovenačkom tržištu. Prije prelaska u Microsoft, Oliver je radio kao programer i sistemski integrator u kompanijama Comtron i Hermes SoftLab (sada ComTrade). Oliver aktivno koristi Twitter socijalnu mrežu te ga možete pronaći pod aliasom @oliverzofic ili na Facebooku.

Radionica: Microsoft u edukaciji 1/2

Radionica: Microsoft u edukaciji 2/2

Omar Kudović

Zaposlen u ProCredit Bank d.d. Sarajevo na poziciji System Administrator. IT iskustvo preko deset godina i veći dio toga vremena isključivo vezan za Exchange Server i „messaging solutions“. Posljednjih par godina intenzivno radi i uči o integracijama OCS / Lync Server 2010/2013 i Exchange Server i primjeni rješenja u poslovnom okruženju (audio / video / voice / messaging / security). Neka iskustva oko Lync Server 2010/2013 već prezentovao na MS Community BiH. Aktivan član Microsoft Community BiH, na kojem držim predavanja na temu integracija i rješenja u primjeni Lync Server 2010 i 2013 . Predavao na MS Network konferenciji 2012 / 2013, MS Community Conference 2012/2013, MS TechDay 2012/2013. Tokom 2013. godine od strane Microsoft nagrađen MVP titulom za Lync Server 2013.

Lync Server 2013: Enterprise Voice

Predrag Jelesijević

Predrag Jelesijević radi u Računskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu gde je poslednjih 7 godina na poziciji sistem administratora i predavača u Мicrosoft akademiji Elektrotehničkog fakulteta. Jedan je od lead-ova ITPro Serbia korisničke grupe i sa kolegama koordinira rad Microsoft community-ja u Srbiji. Microsoft mu je ove godina dodelio status Most Valuable Professional – MVP, a nosilac je i velikog broja tehničkih certifikata. Po struci je dip. ing. Elektrotehnike.

SC VMM 2012 R2 - one click deployment virtualnog IT okruženja

Radenko Zec

Radenko Zec je zaposlen u firmi Lanaco iz Banjaluke (BIH), gde radi kao konsultant za razvoj softvera. Ima više od 10 godina stvarnog programerskog iskustva na .NET platformi, tokom kojih je radio na razvoju velikih informacionih sistema koji uključuju klijente kao što su Vlada Republike Srpske, Elektrokrajina, Fond zdravstvenog osiguranja i sl. Od 2007. je fokusiran na razvoj Silverlight aplikacija, a pored toga trenutno ga interesuje razvoj SPA aplikacija i Cloud development. Radenko je Microsoft Certified Trainer i redovan predavač na konferencijama u zemlji i regionu, kao što su Microsoft Sinergija, Microsoft Windays, Microsoft Network, DevDays, Techdays i sl. Također, osvajač je trećeg mesta na prvom Evropskom Silverlight takmičenju, u konkurenciji više od 20 zemalja. Vođa je INETA user grupe u Banjaluci. Njegov blog je http://blog.developers.ba/.

Razvoj naprednih Windows Phone aplikacija

Ratko Mutavdžić

Osnivač i direktor tvrtke PROJEKTURA, savjetodavne kompanije koja radi s novim i tehnologijama u nastajanju kako bi ih uvela u organizacije i korporacije. Prije toga, proveo je 15 godina u tvrtki Microsoft, gdje je vodio savjetodavnu grupu, grupu za podršku razvoja novih proizvoda te grupu za prodaju javnoj upravi. Autor je više objavljenih stručnih radova na različite teme tehnologija, vlasnik je poznatih blogova na temu novih tehnologija i upravljanja projektima te aktivni sudionik različitih društvenih mreža na kojima se pronalaze novi načini primjene inovacija i invencija. Često je govornik na različitim konferencijama, radionicama, sastancima, generalno na bilo kojem mjestu gdje ljudi istražuju, propituju, misle i bave se inovacijama. Više informacija na www.projektura.org ili na LN profilu www.linkedin.com/in/ratkom.

Uvod u Lean Startup: kako pokrenuti (drugačiji) projekt

Robert Petrunić

Radi kao stariji sigurnosni konzultant u tvrtki Infigo IS, te kao predavač na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo. Certificirani je trainer (Microsoft) od 2002., a sigurnost je područje kojim se intenzivno bavi od 2004. Godine 2008. Microsoft mu je odao priznanje "Microsoft MVP for Enterprise Security". Posljednjih godina intenzivno radi na programima obrazovanja certificiranih etičkih hakera i osvješćivanju IT stručnjaka na području sigurnosti i zaštite računalnih sustava. U slobodno vrijeme, ukoliko ga uspije pronaći, obično leti zmajem ili vozi bicikl.

Pass-the-hash - kako geekovi love komade

Romeo Mlinar

Radi na mjestu voditelja IT odjela u Ekobitu. Računalnom tehnologijom bavi se proteklih 13 godina. Najveća strast vezana mu je uz Microsoftove proizvode i tehnologije poput System Center alata (VMM, CM, App Controller) i Team Foundation Servera, planiranje i dizajniranje Active Directory-a te servisa Windows Servera, a najviše vremena posvećuje virtualizaciji (Hyper-V). Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Hyper-V kao i velikog broja Microsoftovih industrijskih certifikata vezanih za sistemsku administraciju poput MCSA, MCSE, MCDST, MCTS, MCITP i MCSE: Private Cloud, MCSE: Server Infrastructure. Predavao je na DevAreni, Windaysima, MS Networku, NT Konferenci, KulenDayzima, Sinergiji, ATD i redoviti je predavač na Microsoft IT Pro User grupama. U slobodno vrijeme druži se s ljudima iz IT svijeta, stječe nova znanja i vrlo rado ih dijeli s ostalima, a u ostatku slobodnog vremena uživa sa svojom obitelji.

Hyper-V od H do V

Sanja Sabljić

Sanja Sabljić, diplomirani inženjer elektrotehnike – master, zaposlena u Lanaco kompaniji od 2001. godine. Tokom godina promijenila je nekoliko zaduženja i pozicija, od tehničke podrške ISP-a inecco.net, preko poslova planiranja, dizajna i implementacije infrastrukture i rješenja na Microsoft platformi, prodaje softverskih licenci, do poslova uspostavljanja i upravljanja trening i testing centrom. Kao sistem inženjer sa širokim spektrom interesovanja, od 2005. godine, drži MOC kurseve, kao Microsoft Certified Trainer. Od 2006. nalazi se na mjestu menadžera novog sektora u Lanaco kompaniji pod nazivom „IT rješenja i edukacija“ koji se bavi integracijom i primjenom različitih IT rješenja u obrazovanju, ali i drugim industrijama. Posljednjih nekoliko godina bila je zadužena za projekte vezane za integraciju tehnologije u obrazovne procese, što tokom 2012. godine rezultira njenim angažmanom na mjestu menadžera projekta „Dositej – eUčenje po modelu 1:1“.

Transformacija obrazovanja - okvir, pretpostavke i praksa

Semir Sejdinović

Semir Sejdinović, 39. godina, diplomirani ekonomista, certificirani računovođa. U AS doo, matičnom društvu AS grupacije, vodio poslove računovodstva i finansija od 2000. do 2008. godine te aktivno uključen u razvoj informacionog sistema. Od 2011. godine preuzima vođenje računovodstva i finansija AS grupacije te ispred AS grupacije vodi projekat implementacije ERP Microsoft Dynamics, koji je uspješno okončan u 2013. godini čime je integrisano poslovanje svih članica grupacije.

Implementacija ERP-a: šta misli partner, a šta korisnik?

Spaso Lazarević

Spaso Lazarević je Microsoft MVP za Visual C# od oktobra 2012 i programiranjem se aktivno bavi više od 14 godina. Aktivni član MsCommunity.ba i Leader za .NET User Group Bijeljina od njenog osnivanja, decembra 2009. godine. Aktivno promoviše Microsoft tehnologije kao predavač na Microsoft događajima u okruženju. Držao predavanja na konferencijama MSNetwork, Sinergija, WinDays, MobilityDay, MSCommunity BiH, Windows Phone Week kao i na više sastanaka User grupa. Organizator Windows Phone Week konferencije u Sarajevu posvećenoj Windows Phone tehnologijama. Učestvovao kao mentor na Mobile App Acceleration Camp u Osijeku za startupe iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u razvoju Windows Phone aplikacija. Dobitnik druge nagrade na Windows Phone Challenge takmičenju za aplikaciju BiH Bioskopi. Diplomirao na Fakutletu Tehničkih Nauka u Novom Sadu 1999 sa zvanjem dipl.inž.elektrotehnike. Trenutno zaposlen kao Software Developer u Nova banka AD Banja Luka, Bosna i Hercegovina. Ima tri godine iskustva kao asistent na Fakultetu za informacione tehnologije na SPU, Bijeljina. Vodi blog na adresi http://spasol.wordpress.com/

Pohranjivanje podataka u Windows Phone 8 aplikacijama

Srđan Stević

Srđan Stević je MCP je od 2003. Dugi niz godina se bavi sistemskom administracijom, projektovanjem, implementacijom i podrškom za Microsoft tehnologije (Windows Server, Active Directory, Exchange Server, Hyper-V, DirectAccess, RDS, Failover clustering). Zaposlen je kao sistem administrator na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od lead-ova ITPro Serbia korisničke grupe i sa kolegama koordinira rad Microsoft community-ja u Srbiji. Kao jedan od najzahtevnijih, ali i najdražih projekata izdvaja migraciju Windows 2000 domena i Exchange 2000 infrastrukture na Windows 2003 i Exchange 2003 u prvoj fazi projekta, da bi u drugom delu nastavio migraciju kompletnog okruženja na Windows Server 2008 R2 i Exchange 2010. Vrlo ponosan na činjenicu da je učestvovao u jednoj od prvih Hyper-V Live migration implementacija u Srbiji. Svakodnevno ga možete pratiti na https://twitter.com/srdjanstevic , a detaljan profil se nalazi na http://www.linkedin.com/pub/srdjan-stevic/b/a2/6a7

SC VMM 2012 R2 - one click deployment virtualnog IT okruženja

Sven Marušić

Sven Marušić posjeduje godine iskustva u informacijskim tehnologijama i telekomunikacijskoj industriji. Obnašao je razne dužnosti, od razvoja softvera do prodaje usluga u telekom industriji, te na kraju IT menadžment. Radio je u Microsoftovom Europskom Proizvodnom razvojnom centru u Dublinu kao voditelj malog tima za razvoj softvera. U vremenu od 2004-2007. započeo je sa razvojem telekomunikacijske vertikale unutar Microsofta Hrvatska. 2007. godine je prihvatio novi izazov u karijeri i postao Izvršni direktor za informacijske i poslovne sustave u Hrvatskom Telekomu. Odgovoran za najveći IT odjel u Hrvatskoj, imao je priliku iskusiti realan poslovni pritisak i repozicioirati ulogu IT-a u poslovanju. Danas je na raspolaganju regionalnim tržištima, kako bi podijelio svoja iskustva kroz nezavisnu konzultantsku kompaniju InfoCumulus koju je osnovao 2010. godine. Kako o cloudu ne bi samo konzultirao druge, sa partnerima je pokrenuo tvrtku koja za cilj ima omogućiti korištenje Microsoft NAV softvera u cloudu. Sven je magistar znanosti u IT menadžmentu te diplomirani inženjer elektrotehnike, odnosno telekomunikacija. Slobodno vrijeme uglavnom provodi na squash terenu.

Enterprise Social Network

Tihomir Ignatov

Tihomir radi kao Senior Consultant za Microsoft Consulting Services još od 2008. godine. Specijaliziran je u poljima IT arhitekture, planiranja i implementacije poslovno-tehnoloških strategija i rješenja kod kupaca u širem regionu. Tihomir ima duboko iskustvo u poslovnom planiranju i kolaboraciji, budući da je učestvovao kao IT arhitekt i konzultant u velikom broju projekata baziranih na SharePoint i Office tehnologijama. Posjeduje CITA-F certifikat te je dio Microsoft OneTAP programa koji daje mogućnost deploymenta rješenja baziranih na proizvodima koji nisu u finalnoj fazi za selektirane klijente širom svijeta. Osnivač je SharePoint User Group u Bugarskoj (www.sugbg.org) te predavač na tehničkim konferencijama od 2006. godine.

Sharepoint 2013: Applied Architecture from the Field

Tomica Kaniški

Tomica je Microsoftov MVP sa višegodišnjim "stažom" - trenutno za područje Virtual Machine. Radi kao Systems Architect u tvrtki CITUS. Također je i predavač na raznim lokalnim i regionalnim konferencijama i događanjima (WinDays, Sinergija, Mobility Day, KulenDayz, …), Microsoft Certified Trainer, ponosni vlasnik "hrpe" Microsoftovih certifikata i voditelj IT Pro user grupe. Najviše vezan uz Microsoftove proizvode i tehnologije, a najviše zainteresiran za tehnologije koje tek dolaze...

Configuration Manager: zero-touch & Windows 8.1

Tomislav Bronzin

Tomislav Bronzin, Microsoft Most Valuable Professional za Office 365, osnivač je tvrtke CITUS, Microsoft Silver Partnera specijaliziranog za projektiranje, razvoj i testiranje softverskih rješenja na Microsoft platformi. Uža specijalnost su mu računalni oblak i mobilne tehnologije s posebnim naglaskom na Office 365. Česti je predavač na Microsoft konferencijama u čitavom svijetu, a ovo mu je 4 po redu MS NetWork na kome sudjeluje od početka, te MSCommunity.ba konferencije. Uz to, predaje na nekoliko fakulteta i mentor je studentskim timovima. Tomislav je INETA Europe Vice President, dopredsjednik Udružena za IT Hrvatske gospodarske komore (HGK) i organizator MobilityDay konferencije. Tomislav je bio Microsoft Regional Director 10 godina za redom 2003-2013. Sa svojim timom je osvojio preko 40 zlatnih medalja za inovativnost u IT-u u više od 6 zemalja, te je dobitnik nagrada Zlatna kuna i Hrvatski kvocijent inovativnosti. Savjetovao je USAID i Microsoft u više od 10 zemalja u svijetu pri kreiranju Inovacijskih centara, a u BIH je surađivao s BIT Centrom u Tuzli, ICBL u Banja Luci i INTERA u Mostaru.

Power BI za Office 365

Tomislav Tipurić

Tomislav je Technology Evangelist u Microsoftu Hrvatska, pozicija koju bi na lokalni jezik bilo jednostavnije prevesti kao specijalist za tehnologiju s fokusom na softverske tvrtke. Njegova glavna preokupacija je promocija Microsoftove razvojne platforme – novih tehnologija iz pera razvojnih inženjera iz Redmonda te njihova implementacija u korisničkim i partnerskim scenarijima. Njegova odgovornost također su i različiti partnerski programi poput BizSparka – programa namijenjenog softverskim start-up tvrtkama. Prije rada za Microsoft bavio se razvojem web aplikacija, kao samostalni stručnjak i kao razvojni inženjer u timu. U posljednje vrijeme najviše vremena posvećuje Windows Azureu i računarstvu u oblaku općenito, tako da većinu svog vremena provodi prenoseći znanje na različitim tehničkim i poslovnim konferencijama predstavljajući i pozicionirajući Microsoftove proizvode u novoj eri računarstva.

IT inovacije - šta su i kako izvući najviše iz njih?

Tomislav Lulić

Rođen 1968. u Zagrebu, inženjer računarstva, radi kao IT konzultant u tvrtki 3 PRO. Orijentiran na Microsoft produkte i tehnologije. Kroz karijeru radio je u internacionalnim i domaćim tvrtkama kao sistem administrator i IT manager. Vodio projekte izgradnje kompleksnih IT sustava u raznim granama industrije (logistika, proizvodnja, medicina itd). Uz prethodno spomenuto, pokušava pratiti i povezati licenciranje Microsoft produkata u praksi. Aktivni član MS zajednice.

Windows Server 2012 Esssential R2 i Office 365 - Enterprise funkcionalnosti u malim okruženjima

Toni Petrina

Toni Petrina je nositelj titule Microsoft MVP za C#. U Ekobitu radi kao razvojni inženjer na raznim Microsoftovim platformama (.NET, MFC, Windows Phone, Windows Store). Bloga, forumira i redovito predaje na regionalnim konferencijama i User Grupama. Obožava mobile i game development, a bavi se i web developmentom kad uzmogne. Pobornik je otvorenih tehnologija, Open Sourcea i čokoladnih proizvoda. Kad ne piše kod, piše blog ili proučava nove tehnologije. Slobodno vrijeme provodi s djevojkom, prijateljima i na raznim hobijima.

Windows Phone/Store: App-to-app komunikacija

Tonino Filipović

Tonino Filipović radi kao konzultant u Microsoft-u Hrvatska od 2001. godine. Prvih nekoliko godina proveo radeći na dizajniranju i implementaciji Active Directory-ja i Exchange infrastrukture, a zadnjih 7 godina radi na Microsoft Unified Communications platformi (od LCS 2005 do Lync Server 2013). Početnih 10 godina informatičke karijere proveo na UNIX-u (AIX, SCO Unix, Linux), Novel Netware-u i kao developer (C++), da bi sa Microsoft platformom konačno našao dovoljno izazova za duži ostanak u informatici.

Lync Server 2013 migration – notes from the field

Zvonimir Mavretić

Zvonimir Mavretić (Hrvatska) je suosnivač i tehnički direktor tvrtke eVision. Sa više od 10 godina iskustava u SharePoint tehnologiji, 8 godina K2 BPM-a i više od 20 godina rada u IT-u, Zvonimir ima puno iskustva i ekspertizu u arhitekturi, dizajnu i implementaciji rješenja za zajednički rad, upravljanje dokumentima i zapisima, enterprise content management-u, upravljenu poslovnim procesima (BPM) i enterprise integraciji aplikacija (EAI). Do sada je eVision uspješno razvio neke od najvećih, najkompleksnijih i vrlo osjetljivih projekata za nekoliko Vlada i velikih tvrtki u regiji jugoistočne Europe koristeći Microsoft SharePoint i K2 platformu pod Zvonimirovim vodstvom. Za uspjehe u projektima, partnerstvo i godine promoviranja tehnologije kao predavač za Microsoft SharePoint tehnologiju, kao i za K2, Zvonimir je bio proglašen Microsoft tehničkom osobom godine, Microsoft virtual sales technical person za SharePoint (VTSP), K2 insider (ne smijemo zaboraviti ni njegov crni pojas u Taekwondo-u:)). Pored obitelji i dvoje djece, Zvonimirova strast i hobi su eVisionovi klijenti kojima služi kao pouzdan savjetnik za Microsoft SharePoint i K2.

K2 Workflow apps za SharePoint 2013 i SharePoint Online (Office 365) bez kodiranja